Mesajul prefectului judeţului Sălaj, Dari Toma, cu prilejul începerii noului an şcolar

„Dragi elevi, stimaţi părinţi şi cadre didactice,

Ca la fiecare mijloc de septembrie, e vremea unui nou început pentru învăţământul din Sălaj. Elevii revin în băncile şcolilor şi mă bucur că de această dată nu doar în sens figurat, ci în sensul propriu al cuvântului.

După doi ani de probleme cauzate de pandemia de COVID-19, pandemie ce a obligat sistemul de învăţământ să se reinventeze pur şi simplu, începem un nou an şcolar sub aceeaşi ameninţare a pandemiei, din păcate. Chiar dacă astăzi toţi elevii din judeţ sunt prezenţi fizic la şcoală, valul IV începe să-şi facă simţită prezenţa şi la noi, cu creşteri galopante ale numărului de îmbolnăviri. De aceea, chiar dacă astăzi este vorba despre şcoală şi nu despre COVID-19, nu pot să nu reamintesc faptul că, în opinia mea, dar şi a specialiştilor din sănătate, vaccinul este singura cale pentru revenirea la normalitate, pentru cursuri şcolare în siguranţă, în băncile şcolilor şi nu în faţa unor ecrane.

Revenind la începerea şcolii, sunt convins că pentru elevi, cadre didactice şi, nu în ultimul rând, pentru părinţi e un moment cu o încărcătură emoţională deosebită. E însă emoţia pozitivă de care ai nevoie pentru a merge înainte şi a progresa.

On-line sau cu prezenţă fizică, şcoala din secolul XXI trebuie să se adapteze elevilor din secolul XXI. În mod paradoxal, pandemia a adus în şcoli tehnologia de ultimă generaţie, ce poate aduce şcoala mai aproape de generaţiile actuale de copii.

Ştiu că şi profesorii au făcut, în ultima perioadă, eforturi considerabile pentru a se adapta la noile condiţii de şcolarizare şi sunt convis că din acest punct de vedere noul an şcolar va însemna un pas înainte, chiar dacă va fi vorba de şcoală on-line sau cea în care elevii vor fi prezenţi în bănci.

Pe lângă elevi şi profesori sper că, la fel ca întotdeauna, şi părinţii vor fi aproape de procesul educaţional, pentru a întregi acest “triunghi” al succesului în  procesul de învăţare.

Desigur, pentru un învăţământ de calitate, e nevoie şi de o bază materială şi condiţii bune. În ultimii ani, atât autorităţile guvernamentale, cât şi cele locale au făcut eforturi deosebite pentru renovarea şi dotarea şcolilor, astfel încât şcoală să începă în cele mai bune condiţii.

Le doresc, din inimă, succes în noul an şcolar elevilor sălăjeni şi multă putere de muncă profesorilor!”