Ziua Națională a României, marcată în toate cele patru orașe ale județului

ZALĂU

„Marcăm 100 de ani de când s-a realizat visul unității nostre naționale. Astăzi, de 1 Decembrie, gândurile noastre se îndreaptă către fiecare român care a contribuit la acest deziderat și totodată reflectăm la ce ar trebui să facem pentru țara noastră, la valorile poporului nostru, pe care merită să le cinstim și să le apărăm. Nu putem uita niciodată tradițiile, istoria acestei țări și tot acest testament moral pe care l-am primit de la cei care au luptat pentru ca astăzi să fim împreună”, a precizat prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, sâmbătă, 1 decembrie, în alocuţiunea susţinută la manifestările organizate la Zalău, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Prefectul Florin Florian a ţinut totodată să mulţumescă tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentului şi tuturor instituțiilor implicate în activitățile dedicate Anului Centenar, desfășurate sub egida Grupului Centenar.

„Au fost peste 100 de evenimente la nivelul județului nostru – cu o paletă largă de opțiuni pentru public – fiind implicate 23 de instituții. Ne dorim, mai ales, să fi ajuns la publicul tânăr, pentru că Centenarul este despre ce am primit și ce dăm mai departe”, a adăugat prefectul judeţului.

Sub privirile a mii de spectatori, parada de 1 Decembrie a adus în centrul Zalăului o etalare impresionantă de tehnică militară şi plutoane aparţinând Ministerului Apărării, structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ambulanţei şi Crucii Roşii, fundalul sonor fiind asigurat de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău.

Premergător paradei militare, la bustul lui Iuliu Maniu a avut loc o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori, în memoria celui care a fost unul din artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

ȘIMLEU SILVANIEI

Prefectul Florin Florian a fost prezent sâmbătă, 1 decembrie, la manifestările organizate la Şimleu Silvaniei pentru marcarea Zilei Naţionale a României.

În cadrul ceremoniei desfăşurate în centrul oraşului, prefectul Florin Florian a dat citire mesajului Primului ministru, Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Naţionale a României în An Centenar şi a depus, alături de directorul de cabinet, Dan Chiş, o jerbă de flori la monumentul dedicat lui Iuliu Maniu.

JIBOU, CEHU SILVANIEI

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a participat, vineri, 30 noiembrie, la paradele militare organizate la Jibou şi Cehu Silvaniei, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

„Marcăm astăzi, cu emoție și respect, Centenarul Marii Uniri. În urmă cu o sută de ani, la 1 Decembrie 1918, poporul român îşi desăvârşea unitatea naţional-statală, devenind, după cum spunea Nicolae Iorga, „un singur trup, tot acest neam”. (…) Luând exemplul trecutului, trebuie să privim şi la viitor. Şi nu doar să privim, ci să facem lucruri concrete, pentru o Românie de mâine mai bună şi mai prosperă. Fiecare separat şi toţi, împreună. La mulţi ani români, la mulţi ani România!”, a precizat în alocuţiunea susţinută la Jibou, prefectul Florin Florian.