09 Septembrie – Ziua Martirilor de la Treznea

Au trecut 80 de ani de la masacrele horthyste, care au avut loc în mai multe localităţi din Transilvania. În judeţul Sălaj a plătit cu tribut de sânge şi comunitatea din Treznea, motiv pentru care, comemorăm anual jertfa celor care au devenit martiri la 9 septembrie 1940.
Marcel Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj a participat astăzi, alături de oficialităţi locale şi judeţene, la depunerea de jerbe la Monumentul Eroilor din Treznea.

“Dacă am învățat ceva din tragicele evenimente care au zguduit lumea – războaie, revoluții, răscoale, holocaust, crimele de sub regimurile comuniste și masacrele etnice, suntem obligați să luptăm și noi în vreme de pace împotriva intoleranței și urii rasiale, împotriva xenofobiei, împotriva naționalismelor deviante și marginale, împotriva discriminărilor și împotriva tuturor atentatelor la demnitatea umană. Trebuie să combatem cu tărie, orice formă de ideologie extremistă. Nu în ultimul rând, avem obligația să luptăm pentru apărarea valorilor creștine, pentru apărarea culturii și civilizației europene. Să nu uităm, că învățătura creștină este leacul tămăduitor al lumii.
Dumnezeu să-i odihnească în linişte şi pace, pe toți martirii neamului românesc!”, a spus Marcel Virgil Țurcaș, prefectului județului Sălaj.

De asemenea, a fost depusă o jerbă și la mormântul doctorului Ioan Pușcaș, fiu al satului Treznea, care a fost un bun român.