Având în vedere amploarea pe care a luat-o fenomenul consumului de substanţe psihoactive în rândul elevilor, creşterea actelor de bullying cât şi al altor acte de violenţă la nivelul unităţilor de învăţământ, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a convocat, joi, 18 aprilie, o întâlnire cu reprezentanţii structurilor implicate în combaterea consumului de droguri şi a bullyingului la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Sălaj, în vederea stabilirii unor măsuri concrete privind diminuarea acestor fenomene.
La întâlnire au fost invitaţi să participe, alături de subprefecţii Adriana Sabou şi Florin Florian, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Serviciului de Combatere a Crimei Organizate (SCCO), Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA), Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) – Biroul Siguranţă Şcolară şi Poliţiei Locale Zalău.
Potrivit datelor centralizate de ISJ Sălaj, în ultimii trei ani şcolari s-au înregistrat în unităţile şcolare din judeţ 473 acte de violenţă.
În ceea ce priveşte consumul de droguri, conform SCCO Sălaj, majoritatea consumatorilor au vârste cuprinse între 18-35 de ani, consumul fiind înregistrat şi în rândul elevilor, chiar dacă nu este vorba de droguri de mare risc ci, în primul rând, de aşa numitele “etnobotanice”. Totodată, un alt fenomen care începe să fie prezent este cel al pornografiei infantile.
Toţi cei prezenţi au subliniat faptul că în şcolile din judeţ s-au desfăşurat şi se desfăşoară, în continuare, numeroase proiecte de prevenire a consumului de droguri şi a violenţei şcolare, însă este nevoie şi de alte iniţiative pentru combaterea fenomenului.
În acest context, reprezentanţii CPECA Sălaj au propus acţiuni de informare şi consiliere în rândul părinţilor şi a cadrelor didactice, în vreme ce prefectul Dari Toma a cerut ISJ Sălaj ca, în colaborare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, să elaboreze o procedură privind abordarea situaţiilor în care apar suspiciuni de consum de droguri în rândul elevilor.
Această procedură va fi inclusă în „Planul teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar”, după ce va fi prezentată şi analizată, în prealabil, în şedinţa trimestrială din luna iulie a „Echipei interinstituţionale judeţene pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar”.