Recomandări pentru minivacanţa de 1 iunie Ziua Copilului și Rusalii

În perioada 1 – 5 iunie a.c., în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copiilor și cu prilejul Rusaliilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj va mobiliza efective suplimentare, iar polițiștii sălăjeni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de minivacanța de 1 Iunie şi pe timpul manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile)
Poliţişti de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi și de la alte structuri cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor cu un aflux mare de persoane, pentru prevenirea și combaterea infracționalității, asigurarea și menținerea ordinii și liniștii publice, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor de circulație.
Poliţiştii sălăjeni vor acţiona în sistem integrat, împreună cu jandarmi, pompieri și celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii, urmând a fi efectuate controale în locurile și zonele de interes operativ.
Polițiștii rutieri vor efectua filtre sau controale în trafic pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul şi pe drumurile judeţene şi comunale, vor folosi la capacitate maximă aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor și vor acționa pentru combaterea excesului de viteză, depistarea participanţilor la trafic care manifestă agresivitate în conducerea autovehiculelor sau efectuează depăşiri neregulamentare şi, în general, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

PENTRU A VĂ BUCURA ÎN LINIŞTE DE MINIVACANŢA DE 1 IUNIE ȘI RUSALII, POLIŢIŞTII SĂLĂJENI VĂ RECOMANDĂ:
Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!
În cazul în care plecaţi de la domiciliu pe o perioadă mai lungă, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte: rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; ]nchideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie.
Atenţie la postările de pe reţelele de socializare, nu oferiţi amănunte cu privire la deplasările pe care urmează să le faceţi şi perioada în care lipsiţi de la domiciliu, sunt informaţii care pot fi exploatate de infractori.
Pentru evitarea neplăcerilor pricinuite de aglomerarea arterelor rutiere sau a ambuteiajelor ce pot apărea în această perioadă, Poliţia Rutieră face apel la toţi participanţii la trafic să-şi planifice din timp deplasările, să se informeze cu privire la traseul ales, starea drumurilor şi prognoza meteo!
Polițiștii rutieri sălăjeni le recomandă conducătorilor auto:

– să circule cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi să nu uite de politeţea rutieră, iar pentru un plus de siguranţă, în mers, să mărească distanţa dintre vehicule!
– să respecte regimul legal de viteză!
– La primele semne de oboseală, întrerupeți deplasarea, parcați vehiculul într-un loc sigur şi odihniți-vă.
– pietonilor le recomandă să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă și să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

În perioada minivacanței de 1 iunie și Rusalii, şi jandarmii sălăjeni vor acționa, cu efective suplimentare, alături de partenerii instituționali, în scopul menținerii unui climat de ordine și siguranță publică pentru cetățenii care se vor afla în spațiile publice.
Vom asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, iar prin măsurile pe care le-am pregătit, vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă perioada minivacanței în condiții de siguranță.
Totodată, o atenție deosebită în această perioadă o vom acorda evenimentelor prilejuite de Ziua Internațională a Copilului și manifestărilor religioase ocazionate de sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe.
Misiunile jandarmilor vor avea în vedere protecția participanților, prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.
Facem apel la toți cei care vor participa la evenimentele care vor avea loc în spațiul public, să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a acestora, să respecte recomandările forțelor de ordine, dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție, să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul celei mai apropiate patrule de jandarmerie sau poliție, ori să apeleze numărul unic de urgență „112”.

În perioada acestei minivacanțe, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Astfel, vor fi realizate în municipiul Zalau, Orasul Jibou si in comuna BOBOTA, numeroase activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.
Aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog.
În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să comunice eficient cu aceștia și să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber.
Tinerii sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces sau droguri dacă participă la evenimente, să evite tentațiile periculoase, să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe și să apeleze la ajutorul apropiaților, pentru rezolvarea acesteia.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute în acest interval , pompierii sălăjeni recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze în aer liber, poate la un grătar, sau turiştilor şi amatorilor de drumeţii, să respecte următoarele măsuri preventive:
– instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens;
– este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de încendiu și pe timp de vânt;
– monitorizarea permanentă a arderii, deoarece o rafală de vânt poate răspândii flăcările sau scânteile;
– la locul de amenajare al grătarului trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă;
– supravegherea continuă a copiilor pentru a preveni jocul acestora cu focul;
– înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ;
– mențineți curățenia în pădure: aruncați în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele, iar resturile de ţigări nu se aruncă la întâmplare;
– în spaţiile de cazare: nu utilizați consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecțiuni, nu lăsați sub tensiune aparatura electrică nesupravegheată.
Orice început de incendiu observat, trebuie anunțat la numărul unic de urgență 112 pentru a putea fi lichidat de pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.
Zilnic la nivel județean, peste 80 de pompieri cu mijloace tehnice specifice sunt pregătiți să intervină pentru gestionarea situațiilor de urgență. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 7 echipaje SMURD.
În perioada acestei minivacanțe, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Porolissum” al județului Sălaj va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Pentru cei mici, dar nu numai, pompierii sălăjeni împreună cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne vor participa, astăzi 31 mai, pe Stadionul Municipal Jibou, la o serie de activități în cadrul cărora copiii vor vedea îndeaproape autospecialele și tehnica salvatorilor sălăjeni. De asemenea, în data de 1 iunie, un alt eveniment destinat copiilor va avea loc în intervalul 12-16.00, în parcarea centrului comercial Value Center Zalău. Vă așteptăm cu nerăbdare, dragi copii, să sărbătorim împreună această zi specială!