Calendarul alegerilor din 9 iunie 2024

Marţi, 12 martie, începe perioada electorală pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, ce vor avea loc duminică, 9 iunie 2024. Perioada electorală se încheie la trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Conform calendarului aprobat, cel mai târziu până pe data de 10 aprilie, se vor depune și înregistra candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.

Data de 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale.

Pentru ambele scrutinuri, până la data de 10 mai se va aduce la cunoştinţă publică delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, precum și aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora.

De asemenea, în data de 10 mai, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.