Comemorare a martirilor de la Ip

Instituția Prefectului Sălaj, în parteneriat cu Primăria Comunei Ip şi structurile Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne a organizat miercuri, 14 septembrie, un eveniment de comemorare a martirilor de la Ip.

Manifestarea a debutat cu un ceremonial militar și religios la Cimitirul Eroilor şi a continuat la monumentul dedicat martirilor, din centrul localităţii Ip.

Atât la Cimitirul Eroilor, cât şi la monument au fost depuse jerbe de flori, din partea oficialităţilor locale şi judeţene.

“Istoria şi sufletele nealinate ale martirilor ne obligă, în fiecare zi de 14 septembrie, să fim prezenţi aici, la Ip, pentru a-i comemora pe cei ce şi-au pierdut viaţa în ceea ce avea să rămână ca una din cele mai negre file din istoria recentă a României.

La mai bine de opt decenii de la atrocităţile comise în septembrie 1940 de armata hortystă în mai multe localităţi din Sălaj, ne este încă foarte greu să găsim cuvinte care să exprime absurdul faptelor de atunci.

Cele mai la îndemână ne sunt cuvintele de mângâiere pentru urmaşii victimelor, alături de un pios omagiu pentru cei ce şi-au pierdut viaţa acum 82 de ani”, a precizat, în cuvântul său, prefectul Dari Toma.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, pe muzica interpretată de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău, în timp ce zona a fost survolată de trei elicoptere ale MApN.