Ședința lunară a Colegiului prefectural a avut loc vineri, 23 aprilie, în sala Porolissum a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj
Principalele puncte ale ordinii de zi au vizat:
– monitorizarea unităților de învățământ din județul Sălaj privitor la respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu virusul Sars CoV-2;
– recensământul General Agricol (RGA) și Recensământul Populației și Locuințelor (RPL);
– planul comun de acțiuni în vederea pregătirii în condiții corespunzătoare a Sărbătorilor Pascale
În ceea ce priveşte monitorizarea unităților de învățământ din județul Sălaj, directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat faptul că în acest an au fost conformaţi ca infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 un total de 278 de elevi şi personal din învăţământ, din care 22 de preşcolari, 99 elevi din ciclul gimnazial, 49 de elevi de liceu şi 108 pofesori şi personal auxiliar.
De asemenea, în 2021 au fost aplicate elevilor 1254 teste rapide, din care 49 au fost pozitive.
Referitor la vaccinarea pesonalului din învăţământ, Ligia Marincaş a menţionat că au fost vaccinate 1.577 de persoane, dintr-un total de 3.522, însă campania de vaccinare continuă.
Planul comun de acțiuni al Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în vederea pregătirii în condiții corespunzătoare a Sărbătorilor Pascale, are în vedere, ca în fiecare an, intensificarea controalelor şi impunerea respectării cadrului legal privind siguranţa alimentelor şi protectia consumatorului în unităţile care produc, depozitează sau comercializează produse de origine animală şi non animală.
Directorul executiv al Direcția Județeană de Statistică Sălaj, Nicolae Joldeş, a prezentat în cadrul şedinţeid e Colegiu Prefectural stadiul desfăşurării recensământul General Agricol (RGA) și Recensământul Populației și Locuințelor (RPL).
Derularea propriu-zisă a RPL va fi în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, după ce în perioada 10 – 31 martie 2021 s-a desfăṣurat un recensământ de probă. Acţiunea de recenzare a populaţieie şi locuinţelor se va realiza în format electronic, cu ajutorul unor tablete.
În perioada 10 mai 2021 – 31 iulie 2021, se efectuează, în Sălaj şi la nivel naţional, recensământul general agricol. Perioada şi momentul de referinţă sunt anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile şi persoanele care au lucrat în agricultură şi anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecţiilor animaliere; ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele şi adăposturile de animale; ultimii 3 ani, pentru măsurile de dezvoltare rurală.
La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul juridic şi de modul de deţinere a terenului.
Exploataţia agricolă sau ferma, în funcţie de statutul său juridic, poate fi exploataţie agricolă fără personalitate juridică sau exploataţie agricolă cu personalitate juridică, în care se desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau deţinerea de efective de animale şi care obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţele în bune condiţii agricole şi de mediu.
Şi în acest caz, recensământul se va realiza pe tablete.