Şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, joi, întâlnirea lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanelor Vârstnice.

În cadrul şedinţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, a prezentat informații referitoare la acțiunile de monitorizare și controlul calității apei de băut din județ şi o analiza succintă a stării de sănătate a populației în județul Sălaj.

În ceea ce priveşte calitatea apei, directorul DSP Sălaj a precizat faptul că analizele şi monitorizările efectuate au arătat că apa potabilă din reţelele publice este una corespunzătoare din punct de vedere al calităţii, în timp ce apa din fântânile publice este în mare parte neconformă.

Principala problemă a fântânilor publice, în special a celor din Zalău, este depăşirea cantităţii de amoniu.

Amoniul este un parametru indicator al calitatii apei potabile şi creşterea sa bruscă, la un moment dat, indică prezenţa unei poluări, care poate fi atât de origine naturală, cât şi artificială. Creşterea concentraţiei de amoniu în apă la valori de peste 1,5 mg/l poate produce modificări ale gustului şi mirosului apei. Cu toate că amoniul, în sine, nu are efecte toxice directe, imediate,  asupra organismului uman şi animal, importanţa lui sanitară constă în faptul că el indică poluarea apei cu alte elemente chimice sau mai ales bacteriologice, care pot avea efecte nocive asupra populaţiei (şi care pot apărea în apă prin descompunerea substanţelor organice).

Primăriile pe raza cărora se află fântanile neconforme au fost înştiinţate  să avertizeze populaţia prin plăcuţe de avertizare: “APĂ NEPOTABILĂ”.