Monumentul lui Mihai Viteazul din Guruslău a găzduit duminică, 1 august, manifestarea tradiţională dedicată ultimei victorii a domnitorului, din 3 august 1601, la eveniment fiind prezenţi oficialităţi locale şi judeţene.
“Suntem astăzi, aici, pe dealul Guruslăului, într-un loc încărcat de istorie şi impregnat de geniul artistic al sculptorului Victor Gaga, fiul lui Paul Gaga – participant, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
O lucrare de artă monumentală, pentru o personalitate monumentală – Mihai Viteazul, domnitorul care a reușit să stăpânească pentru scurt timp, între 1599 şi 1600, cele trei state medievale – Țara Românească, Transilvania și Moldova, reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă. Astfel, voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.
Dacă vorbim de Mihai Viteazul, vorbim de o personalitate emblematică pentru ceea ce reprezintă astăzi România, un strateg desăvârşit şi un vizionar al vremurilor sale.
O demonstraţie a geniului său militar este şi evenimentul pe care îl marcăm astăzi, respectiv bătălia de Guruslău, ce a avut loc între două armate, cea a lui Mihai Viteazul, împreună cu Giorgio Basta pe de o parte și cea a lui Sigismund Báthory pe de altă parte.
Noi, în Sălaj, îi cinstim memoria în fiecare an, la început de august, pe locul unde a obţinut ultima sa victorie, lângă monumentul conceput de Victor Gaga.
Glorie eternă eroilor neamului!”, a precizat, în cuvântul său, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma.
Festivitatea a inclus o slujbă religioasă, o depunere de jerbe la monument şi s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari, pe muzica Fanfarei “Promenada” a primăriei Zalău.