Întâlnire pe tema pestei porcine africane

Conducerea Instituţiei Prefectul Sălaj s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi pentru a analiza măsurile care se impun pentru limitarea şi combaterea răspândirii pestei porcine africane (PPA) la nivel judeţean.

În cadrul discuţiilor, s-a subliniat faptul că contextul apropierii sărbătorilor de iarnă se va intensifica transportul de porci vii şi carcase de porc, ceea ce creşte riscul de răspândire a PPA, dacă aceste transporturi nu au toate avizele sanitar-veterinare care să confirme faptul că este vorba de suine sănătoase, neinfectate cu pestă.

“Toată lumea trebuie să înţeleagă, mai ales cei care cresc porci în gospodărie, că există câteva condiţii minimale care trebuie respectate pentru a evita răspândirea PPA”, a precizat prefectul Dari Toma.

În acest context, s-a convenit ca instituţiile abilitate, respectiv DSVSA, Poliţia şi Jandarmeria să constituie patrule mixte, care vor realiza controale, în baza unui plan comun de acţiunea, pentru limitarea şi combaterea răspândirii la nivel judeţean.

Acţiunile vor viza, în principal, controale în trafic, la diferite ore ale zilei, pentru identificare transportului porcilor vii şi a cărnii de porc fără documentele necesare, dar şi porcii crescuţi în libertate. În cadrul verificărilor, vor fi avute în vedere şi controale la punctele de intrare în judeţ.